GOED OM TE WETEN #001: Feiten en feitjes over onroerend goed in Spanje

In Nederland gaat eigendom een onroerende zaak over door de overschrijving van de notariële akte ter zake in het register dat daarvoor wordt beheerd in het ”kadaster”. In juridische termen, de leveringsdaad, de bezitsverschaffing, is het overschrijven van de notariële koopakte in het register.

In Spanje is de leveringsdaad ook de bezitsverschaffing, doch de wijze waarop het bezit wordt verschaft, is in principe vrij. Bezit wordt verschaft door: dat men de woning feitelijk in bezit neemt; de sleutels krijgt (entrega de llaves); op grond van een overeenkomst waarin staat dat de eigendom wordt overgedragen.

Spreekt men in de koop- verkoopovereenkomst niets af over de wijze van bezitsverschaffing, dan gaat de eigendom over op het moment dat de notariële akte van koop en verkoop wordt ondertekend.
Inschrijving of overschrijving in het register (Registro de Prodiedad) is uitdrukkelijk niet nodig voor eigendomsverkrijging. Wel heeft inschrijving in het register van eigendom, het gevolg dat men wordt vermoed eigenaar te zijn. En uit dien hoofde geniet men bescherming.

Print dit artikel

Geschreven door van Loon & Ruiz Advocaten

van Loon & Ruiz richt zich met haar advocatenkantoor in Alfaz del Pi (Alicante) uitsluitend op de juridische dienst­verlening in Spanje. O.m de begeleiding van particulieren die willen wonen of werken in Spanje of een tweede huis in Spanje willen kopen, en het be­geleiden van bedrijfsvestiging en het oprichten van vennootschappen in Spanje.

Bel nu
Route